ΣΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΜΟ


Deutsch English français Ἀρχαία Ἑλληνική italiano

Προς τις υπεύθυνες Αρχές Πολεοδομίας της Πάτμου

Είμαστε φίλοι και εραστές της Πάτμου. Ορισμένοι από μας Πάτμιοι, άλλοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διαμένουμε εδώ είτε όλο το χρόνο, είτε όποτε μας δίνεται η ευκαιρία. Άλλοι ήρθαν μια φορά στην Πάτμο, αλλά ονειρεύονται συνέχεια να ξανάρθουν...

Καταλαβαίνουμε τις ανάγκες ανάπτυξης του νησιού, και υποστηρίζουμε αυτή την ανάπτυξη. Σκαφτόμαστε όμως ότι θα ήταν αρνητικό γι’ αυτή την τουριστική ανάπτυξη να αλλοιωθεί ο ακόμα άγριος, αγροτικός και αυθεντικός χαρακτήρας του βόρειου τμήματος του νησιού.

Οι λεγόμενες δίδυμες παραλίες (Λυγίνου) έχασαν κιόλας πολύ από την γοητεία τους με την οικοδόμηση πολλών σπιτιών που αλλοιώνουν το περιβάλλον. Ο δρόμος προς το Γερανό είναι καλός, αλλά θα ήταν κρίμα να μετατρέψει τη βόρεια περιοχή της Πάτμου σε "Ισπανική ακτή" με ξενοδοχεία και υπερβολική οικοδόμηση.

Χάρη στην ομορφιά της, το μικρό της μέγεθος, τις δυνατότητες προσέγγισης, την ιστορική και θρησκευτική της παράδοση, η Πάτμος προσελκύει τουρισμό υψηλής ποιότητας. Είναι συμφέρον των κατοίκων της να προστατέψουν αυτή την πραγματικότητα...


Συνοδευτικό σημείωμα της έκκλησης γιά την προστασία της Πάτμου

Η Πάτμος δέχεται ετησίως πολλούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, η πλειονότητα των οποίων, έρχεται γιά να απολαύσει την ομορφιά του τοπίου, την παρδοσιακή αρχιτεκτονική - η Χώρα είναι υπό την προστασία της UNESCO -, γιά τις ποικίλες παραλίες και κόλπους της, γιά την πολιτιστική και καλλιτεχνική της ζωή και κυρίως γιά την ηρεμία του περιβάλλοντος της.
Ωστόσο, πολλοί από τους πιστούς επισκέπτες της έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν βλέποντας την αλόγιστη δόμηση. Τα τελευταία χρόνια χτίζονται άναρχα σπίτια στην περιοχή ανάμεσα στη Βάγια και το Γκεράνου. Οι νέες βίλλες αλλιώνουν την περιοχή του Λιγίνου με τις υπέροχες δίδυμες παραλίες και την πρόσβαση σε αυτές.
Η απουσία υποδομής γιά την διαχείρηση των σκουπιδιών και των αποβλήτων, ο υπερβολικός αριθμός νεοκατασκευασθέντων κατοικιών, τα ενοικιαζόμενα και τα μικροξενοδοχεία που ξεφυτρώνουν παντού στο νησί, όλα αυτά καταστρέφουν την Πάτμο.
Ουδείς αμφισβητεί ότι η οργανωμένη ανάπτυξη σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. Σάψιλα, Γρίκου, Κάμπος, Χριστός, Λεύκες) παρουσιάζει οικονομικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, είναι ακατανόητο να δίνονται άδεις κατασκευής παντού στο νησί, κυρίως δε στις παραλίες, χωρίς να έχει γίνει πρώτα μία νέα πολεοδομική μελέτη.
Η πεπαλαιωμένη ισχύουσα νομοθεσία του 2001 πρέπει να αναθεωρηθεί από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, θα πάρουν υπ’ όψην τους τα νέα περιβαλλοντολογικά δεδομένα.
Υπάρχουν δυστυχώς τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες μεσογειακές χώρες, πολλά προς αποφυγήν αρνητικά παραδείγματα αλόγιστης και καταστροφικής ανάπτυξης. Ας προσπαθήσουμε να μην τα μιμηθούμε και να γίνει η Πάτμος το θετικό παράδειγμα ανάπτυξης που προστατεύει και σέβεται το περιβάλλον και την κληρονομιά.
Αν δεν προσέξουμε, σιγά σιγά η Πάτμος θα χάσει τον μοναδικό της χαρακτήρα και μαζί με αυτόν και τους επισκέπτες της.

Petition

Sign the petition to save Patmos island in Greece

Personal identifiers
Hyperlink:

Signatures

2574 Signatures
Date Name Location
15 August Indalecio Alvarez Goya (Corrientes) - Argentine
14 August Gaspar alvarez Paris - France
14 August Pauline Damour Paris - France
14 August Picollec Laurence Paris - France
10 August Marie Renaudie Paris - France
22 July Ilias Papadopoulos USA - USA
12 July Piffaretti Marco Wangen bei Olten - Switzerland
12 July Karim Bernier Paris - France
9 July Ulla-Karin Warberg Lidingö - Sverige
8 July Mara Ferrari Parma - Italy
8 July Vincenzo Ronconi Milan - Italy
8 July Caroline de Loze de Plaisance Paris - France
7 July Henriot pierre Paris - France
7 July Victoire Frachon London - UK
7 July Carmen Mulas Mantova - Italy
7 July Gewing Gerard Paris - France
7 July Nahum Laurence Paris - France
7 July Henriot Laurence Boulogne-Billancourt - France
7 July Henriot Catherine Paris - France
7 July Gewing Martine Paris - France

0 | 20 | 40 | 60 | 80 | 100 | 120 | 140 | 160 | ... | 2560